Zpráva z konference k 60. výročí procesu s Rudolfem Slánským – Antisemitismus v 50. letech

V posledním listopadovém týdnu se v plzeňské Měšťanské besedě konala konference pro pedagogy, jejímž tématem byla vlna antisemitismu vzedmutá v souvistosti s nejkrutějším a nejokázalejším vykonstruovaným procesem konaným v komunistikém bloku v 50. letech 20. století. Pouhých sedm let po skončení druhé světové války a holocaustu se v temné atmosféře všeobecného sledování a podezírání jako jeden z hlavních motivů politického procesu stává židovský původ obžalovaných.

Coby přednášející o procesu samotném, podmínkách k jeho vzniku a jeho důsledcích pohovořili Petr Brod a Martin Šmok. Účastníkům se rovněž naskytla jedinečná příležitost diskuse se světově uznávanou dokumentariskou Zuzanou Justman.

Konferenci samotné předcházelo dopolední promítání dokumentárního filmu Zuzany Justman Pražský proces  pro žáky středních škol Plzeňského kraje. V následné téměř hodiné besedě se studenti Plzeňského gymnázia velice živě ptali historika a novináře Petra Broda na různá témata, která je po shlédnutí snímku zajímala.

ZVUKOVÝ ZÁZNAM Z KONFERENCE ZDE:

První blok konference pro pedagogy pak zahájil příspěvkem o mezinárodní situaci a podmínkách vedoucích k procesu Petr Brod. Účastníci rovněž shlédli dokumentární film Pražský proces, po němž následovala diskuse s autorkou snímku Zuzanou Justman moderovaná Kateřinou Čapkovou (Ústav pro soudobé dějiny AV ČR).

Druhý blok konference otevřel Petr Brod s příspěvkem o politických důsledcích procesu u nás i v mezinárodním kontextu. Následoval příspěvek Martina Šmoka (USC Shoah Foundation Institute) o dopadech procesu na společnost, zejména na židovskou komunitu, a jeho obrazu v dobových sdělovacích prostředcích.

Na závěr konference prezentoval jednu z nově vzniklých metodik projektu pedagog a lektor interaktivních seminářů pro učitele Petr Sokol.

Na webu projektu budou zveřejněny audiozáznamy jednotlivých příspěvků konference.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky, Semináře pro učitele. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.