Jom ha-šoa: soutěž pro školy

jhš

Institut Terezínské iniciativy vyhlašuje každoroční soutěž pro žáky a studenty. Letošním tématem jsou Návraty a nenávraty – 70. výročí výročí osvobození a konce druhé světové války. Podrobné informace naleznete na webu.

Před sedmdesáti lety skončila v Evropě druhá světová válka – největší konflikt, který Evropu v moderních dějinách zasáhl. Ve válce zahynul nespočet lidí a mnoho z nich – hlavně Židů a Romů – se
stalo oběťmi plánované genocidy a už se nikdy nevrátilo. Ti, kterým se rasové pronásledování podařilo přežít, se vraceli „domů“ – na místa, po kterých většinou po celou dobu toužili; tato místa však již často nebylo možné domovem nazývat, neboť tu na ně nikdo nečekal a nikdo se nevracel. Někteří se vůbec neměli kam vrátit…

Hodně přeživších proto po válce emigrovalo, mnozí se snažili začít nový život a zapomenout, někteří zvolili dobrovolný odchod ze života.
Podněty k zamyšlení:
1. Co znamenalo pro mladého člověka, který prožil válku v ghettu nebo koncentračním táboře, vrátit se domů? Jakou roli hrála naděje v tom, že přežil?
2. Jaké otázky si mohli klást ti, kteří válku přežili, vrátili se a doma na ně nikdo nečekal? Lze si dnes představit, zachytit a ztvárnit jejich pocity?
3. Může připomínání návratů a nenávratů v dnešní době pomoci porazit netoleranci ve společnosti? Jak?
Zamysli se a pokus se výtvarně, literárně nebo pomocí videa zachytit odpovědi na tyto otázky.
Kde začít?
Můžeš využít vzpomínkové publikace v knihovně, články, dokumenty a vzpomínky zveřejněné na
portále holocaust.cz, jejichž seznam budeme postupně doplňovat, apod.
Jak projekt zpracovat?
1. literárně (povídka, úvaha, esej, báseň apod. – max. 10 stran)
2. výtvarně (plakát, obraz, skica, grafický list apod. max velikost formátu A1)
3. videoklipem – max. 5 minut, ve formátu mov nebo mp4.
Může jít o kombinaci zvuku a obrazového materiálu (fotky, dokumenty, apod.)
K výrobě je možno použít volně dostupné programy MP3 Cutter (střih audiozáznamu), Gimp (vytváření a úprava obrázků), Movie Maker (vytvoření videa).
Kam a do kdy poslat?
Vytvořené projekty pošli do 16. března 2015 na adresu:
Institut Terezínské iniciativy
Jáchymova 63/3
110 Praha 1
nebo elektronicky na institute@terezinstudies.cz
U každého projektu uveď své jméno a příjmení, věk a název školy. Dále uveď kontaktní e-mail apoštovní adresu, případně kontaktní osobu učitele. Velice vítáme název soutěžní práce, popřípadě další informace. Zasláním práce vyjadřuje autor svůj souhlas s případným zveřejněním. Pořadatel si vyhrazuje právo na využití zaslaných prací pro další nekomerční účely a pro reprodukci v tisku.

UZÁVĚRKA SOUTĚŽE: 16. BŘEZNA 2015!

Ze zaslaných projektů vybere odborná komise vítězné práce pro jednotlivé kategorie a jednoho hlavního vítěze. Vítězné práce budou vystaveny během akce Jom ha-šoa – na místech veřejného
čtení, které letos proběhne po desáté v Praze, podruhé se zapojením dalších měst, ve čtvrtek 16. dubna 2015, za účasti významných osobností a novinářů. Videoprojekty budou zveřejněny prostřednictvím Youtube kanálu Institutu Terezínské iniciativy, na portálu holocaust.cz,terezinstudies.cz a dalších. Důležitým kritériem hodnocení bude dodržení podmínek zadání soutěže.
Vítězové soutěže budou slavnostně vyhlášeni v první polovině dubna v Praze, termín bude upřesněn. Vítězná škola obdrží pamětní minci vydanou Českou mincovnou a.s. k 70. výročí osvobození Osvětimi, dalšími cenami budou publikace z produkce Institutu Terezínské iniciativyMuzea romské kultury, apod.

Zaslané práce vracíme pouze na vyžádání – v případě zájmu o vrácení prosíme o informaci spolu se zaslaným projektem.


VÝSLEDKY SOUTĚŽE I VŠECHNY POTŘEBNÉ INFORMACE BUDOU ZVEŘEJNĚNY NA NAŠICH WEBOVÝCH STRÁNKÁCH.

Tvůrci oceněných prací budou o výsledku soutěže včas informováni.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.